LAND ROVER INTRODUCEERT DE NIEUWE DEFENDER 130

Naast de alom geprezen Land Rover Defender 90 en Defender 110 voegt de Defender 130 een nieuwe dimensie toe aan de familie van uiterst capabele 4×4-terreinauto’s. De Defender 130 is het langste model in de line-up en biedt ruimte voor maximaal acht volwassenen, verdeeld over drie rijen in een 2+3+3 configuratie met volwaardige zitplaatsen. Een reeks aanpassingen aan het design en nieuwe technologieën onderscheiden de Defender 130, waarbij nog steeds de unieke balans tussen comfort en Defender-capaciteiten behouden blijft.

 

De Land Rover Defender 130 is verkrijgbaar in de uitvoeringen SE, X-Dynamic SE, X-Dynamic HSE en X, naast een speciale First Edition. De First Edition is verkrijgbaar in drie varianten, elk met een eigen kleur en designthema:

  • Fuji White met Extended Bright Pack en Light Oyster Full Windsor lederen bekleding met Natural Light Oak fineer afwerking
  • Sedona Red met Ebony Windsor lederen bekleding en Natural Smoked Dark Oak fineer afwerking
  • Carpathian Grey met Vintage Tan Full Windsor lederen bekleding en Rough-Cut Walnut fineer afwerking

De First Edition heeft de specificaties van X-Dynamic HSE met onder meer Matrix LED-koplampen, stoelverwarming op alle drie de zitrijen, 4-zone automatic climate control met Rear Cooling Assist, Meridian audiosysteem, privacy glass, Adaptive Cruise Control en Rear Collision Monitor. Alle First Edition-modellen zijn standaard voorzien van lichtmetalen 20-inch velgen en er is keuze uit de Ingenium zescilinder P400 benzine- of D300 dieselmotor.

 

Verder beschikken alle modellen van de Defender familie met Keyless Entry (standaard vanaf ‘S’), nu over Approach Unlock en Automated Walkaway Lock. Wanneer de bestuurder met de sleutel nadert, wordt de auto automatisch ontgrendeld als hij zich minder dan 1,5 meter van de auto bevindt. Bij het verlaten van de auto wordt de Defender automatisch vergrendeld wanneer de sleutel meer dan 1,5 meter verwijderd is.

 

Nick Collins, Executive Director Vehicle Programmes Land Rover: New Defender 130 brings a new dimension of capability to our most durable and rugged family of vehicles. Its spacious interior welcomes and transports up to eight people in supreme comfort, enabling unparalleled sophisticated adventuring opportunities for families, with unique design signatures to create a distinct New Defender experience.

 

Voor de Defender 130 kan worden gekozen uit specifieke lakkleuren, inclusief het nieuwe en exclusieve Sedona Red. Het exterieur kan worden gecompleteerd door het Extended Bright Pack – verkrijgbaar als aanvulling op het bestaande Bright Pack – dat een onderscheidend exterieurdesign biedt met Ceres Silver Satin-afwerking voor alle onderste carrosseriepanelen en bodembescherming voor en achter in Noble Chrome.

 

De Defender 130 biedt een moeiteloze toegang tot de derde zitrij met drie zitplaatsen. Bovendien zijn er slimme opbergmogelijkheden en comfortoplossingen voor passagiers op elke zitrij. Het interieurdesign omvat tevens nieuwe kleur- en materiaalkeuzes. Standaard zijn een nieuw, groter 11,4-inch Pivi Pro-touchscreen en Cabin Air Purification Plus, plus elektronisch gestuurde luchtvering – voor nog meer comfort.

 

Opvallend exterieur

Het iconische silhouet van de Defender is aan de achterzijde met 340 mm verlengd om meer ruimte in het interieur te bieden, evenals een grote laadruimte. De Defender 130 is standaard uitgerust met een glazen panoramadak met schuif-/kanteldeel voor en grote, vaste glaspanelen boven de tweede en derde zitrij. De Defender 130 heeft derhalve geen dakrandruiten achter.

 

Om het kenmerkende design van de achterkant van de Defender te behouden, heeft Land Rover gekozen voor een subtiele afschuining in boattail-stijl. Die maximaliseert de ongeëvenaarde terreincapaciteiten, die kopers van de Defender verwachten, met een afloophoek van 28,5 graden2. De omlijsting van de LED-achterlichten is opnieuw ontworpen, waardoor het kenmerkende zijprofiel met drie lijnen behouden blijft. Onveranderd is de toegang tot de bagageruimte. Een kunststof reservewielcover in carrosseriekleur is standaard, evenals roof rails in Narvik Black. Uiteraard is het volledige programma exterieuraccessoires ook beschikbaar voor de Defender 130 – inclusief de Explorer, Adventure, Country en Urban packs.

 

De geraffineerde proporties van de Defender 130 worden versterkt door het optionele Extended Bright Exterior Pack als uitbreiding van het Bright Exterior Pack. In deze specificatie zijn alle onderste carrosseriepanelen afgewerkt in Ceres Silver Satin, wat vooral een fraaie combinatie vormt met de lakkleuren Hakuba Silver, Fuji White en Yulong White. De traanplaatpanelen op de motorkap en de spatbordranden zijn dan ook afgewerkt in Ceres Silver Satin. Bodembescherming voor en achter in Noble Chrome maakt eveneens deel uit van het Extended Bright Exterior Pack.

 

Het ruime interieur

De ingenieurs van Land Rover hebben een indrukwekkende binnenruimte gecreëerd. Op de derde rij is er opvallend veel breedte om drie volwassenen een comfortabele plek te bieden, terwijl de contouren van de Defender zorgen voor een royale hoofdruimte. Comfort verhogend voor de derde rij zijn de verwarmbare buitenste zitplaatsen, gepolsterde armsteunen, tapijt, slimme opbergmogelijkheden en USB-C-aansluitingen om mobiele apparaten op te kunnen laden.

 

De grote ruiten bieden uitstekend zicht vanaf alle drie de zitrijen, terwijl het glazen panoramadak, inclusief grote, glazen panelen boven de tweede en derde zitrij, het interieur lichter en ruimer maken. De verhoogde achterste zitplaatsen (stadium seating) geven de inzittenden extra zicht naar voren. Specifieke ventilatie voor de derde zitrij draagt bij aan het reiscomfort. Verder biedt de 4-zone automatic climate control met Rear Cooling Assist extra verwarmings- en aircocapaciteit achterin. Dit systeem is een exclusieve optie voor de Defender 130.

 

De instap naar de derde zitrij is moeiteloos, omdat de stoelen op rij twee naar voren schuiven en neerklappen voor een verbrede toegang. Voor vervoer van kinderen zijn er ISOFIX-kinderzitjesbevestigingen in vijf van de zitplaatsen – op de buitenste stoelen van de tweede en derde rij, en op de passagiersstoel voorin. Net als bij de Defender 90 en 110 is het mogelijk om vanuit de bagageruimte de auto te laten zakken met de elektronisch geregelde luchtvering voor gemakkelijker in- en uitladen of aan- en afkoppelen van een trailer.

 

De Defender 130 biedt een ruime en praktische bagageruimte, tot 389 liter met de derde zitrij op zijn plaats. Wanneer de stoelen niet in gebruik zijn, kunnen ze worden neergeklapt om een grote bagageruimte te creëren. Voor nog meer gebruiksgemak zijn ze in 40:20:40-configuratie op te splitsen. Met de tweede en derde zitrij neergeklapt biedt de Defender 130 een bagageruimte met een inhoud van maar liefst 2.2911 liter.

 

Nieuwe opties en details in het interieur dragen bij aan een geraffineerde omgeving. De bedieningselementen van de ventilatieopeningen en de elektrische schakelaars van de stoelen zijn uitgevoerd in Noble Chrome, terwijl de luidsprekers zijn afgewerkt in Ceres Silver en de scharnieren van de armsteunen in Atlas, een combinatie die een aanvulling vormt op de exterieurkenmerken van het optionele Extended Bright Pack.

 

Een nieuwe materiaalafwerking – Natural Light Oak engineered wood fineer – is geïnspireerd door het uiterlijk van drijfhout en zorgt voor een natuurlijke, moderne look en feel. Dit is beschikbaar als elegante aanvulling op de Light Oyster geperforeerde Windsor lederen bekleding. Bij deze keuze zijn delen van het dashboard afgewerkt in Lunar. Vintage Tan geperforeerd Windsor leder is verkrijgbaar voor de hele Defender line-up, terwijl X-Dynamic modellen kunnen worden gespecificeerd met Robustec stof in Duo Tone-afwerking.

 

De Defender 130 is standaard uitgerust met een groter 11,4″ Pivi Pro touchscreen. De gebogen glazen interface biedt snelle, state-of-the-art functionaliteiten, eenvoudige menustructuur en Software Over The Air-updates zodat het systeem altijd up-to-date is. De indeling is te personaliseren, zodat veel gebruikte functies altijd direct beschikbaar zijn. Het intelligente systeem kan gewoonten van de gebruiker aanleren en zich aanpassen door bijvoorbeeld navigatiebegeleiding voor te stellen aan het begin van een woon-werkroute.

 

De nieuwe Defender 130 integreert het wereldwijde locatieplatform what3words, waardoor zelfs in de meest afgelegen gebieden nauwkeurige en precieze navigatie mogelijk is. Het Britse technologiebedrijf what3words heeft de wereldbol verdeeld in een raster van 57 biljoen vierkantjes van 3 bij 3 meter, elk met een uniek, gemakkelijk te onthouden adres van drie woorden. Met slechts drie woorden is sneller en gemakkelijker dan ooit precies naar elke locatie ter wereld te navigeren – of het nu gaat om het vinden van de perfecte plek om offroad te verkennen, het vinden van een individuele parkeerplaats of het identificeren van een specifieke ingang.

 

Cabin Air Purification Plus, dat standaard is in de Defender 130, zorgt voor optimale luchtkwaliteit. Het werkt met nanoeTM X-technologie voor de vermindering van allergenen en pathogenen om geuren en virussen aanzienlijk te verminderen. Bovendien verbeteren CO2-Management en PM2.5 cabineluchtfiltratie de luchtkwaliteit door de binnen- en buitenlucht te controleren en zo nodig te zuiveren.

 

Het is wetenschappelijk bewezen dat de geavanceerde nanoeTM X-technologie virussen en bacteriën aanzienlijk vermindert. Met een app op de smartphone is op afstand de Purge-functie te activeren, zodat de luchtkwaliteit in het interieur voorafgaand aan elke rit kan worden geoptimaliseerd.

 

Efficiënte aandrijflijnen

De Defender 130 is verkrijgbaar met krachtige en efficiënte geëlektrificeerde aandrijflijnen, waaronder de P400 mild hybrid Ingenium zescilinder benzine en de D250 en D300 Ingenium zescilinder diesels.

De Mild-Hybrid Electric Vehicle (MHEV) technologie voor de zescilinder Ingenium motoren zorgt voor een soepele gasrespons en een lager brandstofverbruik dankzij een 48V Belt-integrated Starter Generator (BiSG) die energie terugwint die normaal verloren gaat bij het remmen en vertragen. Die energie wordt later tijdens het rijden gebruikt, onder meer voor het start-stopsysteem.

Benzine:

  • P400 – 3.0 liter zescilinder, MHEV, 294 kW/400 pk, 550 Nm koppel bij 2.000-5.000 tpm

Diesel:

  • D250 – 3.0 liter zescilinder, MHEV, 183 kW/249 pk, 600 Nm koppel bij 1.250-2.250 tpm
  • D300 – 3.0 liter zescilinder, MHEV, 221 kW/300 pk, 650 Nm koppel bij 1.500-2.500 tpm

 

De P400 accelereert van 0-100 km/u in 6,6 seconden. De Ingenium dieselmotoren blinken uit door een hoger koppel, soepele reacties en een gunstig brandstofverbruik, met een 0-100 km/u acceleratietijd van 7,5 seconden voor de D300. De D250 sprint in een tijd van 8,9 seconden van 0-100 km/u.

 

Ongeëvenaarde capaciteiten

Elke Defender 130 is standaard uitgerust met Intelligent All-Wheel Drive (iAWD) en een achttraps ZF-automaat. De iAWD technologie beheert efficiënt en effectief de aandrijflijn en de vermogensverdeling tussen de voor- en achteras. Daarnaast beschikt elke Defender 130 over elektronische luchtvering en het geavanceerde Terrain Response®-systeem van Land Rover, dat de bestuurder al het vertrouwen geeft om moeiteloos en comfortabel over oneffen ondergrond te rijden. De bestuurder kan via Pivi Pro zelf de instellingen van de Defender 130 bepalen, indien gewenst.

 

De elektronisch gestuurde luchtvering maakt wieluitslagen van 430 mm mogelijk, met 71,5 mm extra hefhoogte voor (73,5 mm achter) om in het terrein obstakels te overwinnen en te rijden door tot wel 900 mm water.

 

De basis voor de ongekende offroad-capaciteiten van de Defender wordt gevormd door de aluminium monocoque D7x architectuur van Land Rover. Met een torsiestijfheid van 25 kNm/graad is de Defender drie keer stijver dan traditionele ontwerpen met een ladderchassis.

 

De Defender 130 heeft een trekvermogen tot 3.000 kg, terwijl het aankoppelen wordt vergemakkelijkt door de elektronische luchtvering – te bedienen via een schakelpaneel achterin. Land Rover levert afneembare trekhaken, in hoogte verstelbare trekhaken en elektrisch uit- en inklapbare trekhaken.

 

Speciale Defender voor koningin Elizabeth en het Rode Kruis

Om het 70-jarig platina regeringsjubileum te vieren, schenkt Land Rover aan koningin Elizabeth en het Britse Rode Kruis een speciale Defender 130 ter ondersteuning van operaties in het Verenigd Koninkrijk. De ingenieurs van Land Rover zullen samenwerken met vertegenwoordigers van de hulporganisatie, waarvan de Britse vorstin beschermvrouwe is, om de Defender 130 aan te passen voordat deze later dit jaar in gebruik wordt genomen.

 

Al sinds 1954 steunt Land Rover het Internationale Rode Kruis (IFRC) en is er trots op de relatie met ‘s werelds grootste humanitaire organisatie te kunnen voortzetten. Deskundigen van het IFRC-team in Dubai namen deel aan het wereldwijde testprogramma van de Defender, voorafgaand aan zijn wereldpremière in 2019.

 

De Defender 130 is verkrijgbaar vanaf € 145.875. De Defender is verkrijgbaar vanaf € 84.324.